dijous, 20 de juny de 2013

Junts

Tota jo maldaré sempre més
-ni peresa ni mà em frenarien-
per servar dolçament l'amistat,
que és així com la cosa nomia.

Clementina Arderiu

Ha  estat  com una  bufada,  que ha passat tant  ràpid,  però  hem  fet una cosa  junts,  amb  la intenció de  ser-hi  i  de  trenar-nos,  amb la intenció  d'una abraçada  que  ens  barregés  emocions  compartides.  I  compartir  o mirar  junts  en la mateixa  direcció sovint uneix  més  que  qualsevol desig.  Surava  alguna cosa  diferent, avui,  en l'aire  que ens  envoltava,  i la meva  mirada,  que sempre em costa  d'allunyar de tu, havia  retrobat  la força  i la confiança  perdudes. I  després,  les mirades  han estat  més  diverses i els  seus ulls  brillaven,  al mateix  temps de  tantes  llàgrimes,  i de  complicitats  múltiples i accessibles.  Mentre que  li podia  veure  una  rialla  continguda dins  dels  ulls,  retrobava  la confiança  en nosaltres  i en la  nostra  traça  per  empènyer  els  dies  i deixar-los  que  passin acompanyats  i que facin  la seva feina  de  llimar  arestes  i punxes i  de  dibuixar  els  records amb  la més  gran tendresa  possible.  Junts en la corda  fluixa  del temps,  mantenint-nos l'equilibri  els  uns  als  altres.

12 comentaris:

 1. "mirar junts en la mateixa direcció sovint uneix més que qualsevol desig", m'agrada moltíssim, ets insuperable, Carme!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Jo ben bé ho crec així, Helena... :) Gràcies!

   Elimina
 2. L'escriptor Erich Fromm, autor "del arte de amar", estimar-se no és mirar-se l'un a l'altre, sinó mirar els dos en la mateixa direcció...
  Però jo penso que mirant uns ulls i podem veure tantes emocions, tendreses, alegries, plors. rialles... I tot això ens pot ajudar a estimar més...Mantenir l'equilibri, a la vida, la situació ideal.

  ResponElimina
  Respostes
  1. I jo que em pensava que la citació era de Michel Quoist, ja veig que estava equivocada.

   Mirar-se els ulls és una cosa molt bonica també... tens raó.

   Elimina
  2. No Carmeta, l'equivocada era jo i tu tenies raó, la frase és de Michel Quoist. Recordo que tenia dos llibres per adolescents. El diari d'Anna i el diari de Daniel i em sembla que la frase , és del primer. No sé com em vaig poder confondre...N'he trobat una altra molt bonica del filòsof, científic...alemany, Leibinz que diu: " Estimar és trobar a la felicitat d'un altra, la teva pròpia felicitat"

   Elimina
  3. Ah! és que jo també llegia el diari d'Anna Mª i el diari de Dani... quins temps... devia tenir uns 12-13 anys quan llegia això i em feia pensar just el que tu deies a l'altre comentari, que mirar-se l'un a l'altre també havia de ser ben bonic, però intentava veure-ho com ell deia... finalment a la vida, ho veus, ho veus que les dues coses tenen el seu valor.

   Aquesta que em proposes és preciosa i molt difícil, en segons quines circumstàncies. En d'altres, no.

   Elimina
 3. Crec que mirar amb algú cap endavant, en la mateixa direcció , que de vegades es difumina una mica però hi és, fa forta l'estima.

  ResponElimina
  Respostes
  1. En la mateixa direcció i en una direcció dolça i tendríssima, de mirades que ho diuen tot...

   Elimina
 4. Ahir, que vaig apropar un llibre de poesia de la Clementina Arderiu a una persona propera en l'amistat, però escasses possibilitats de veure'ns per la distància, vaig tenir el privilegi de tenir-vos també ben a prop, sempre tan pròxims i propers, per compartir plegats una estona. Possiblement, és això, entre d'altres coses, però amb una importància rellevant, el que dóna valor a la vida: el sentir-se estimat, acompanyat i el valor de l'amistat
  Tota jo maldaré fermament per servar la vostra amistat, com deia l'Arderiu; en realitat, avui és l'única empenta que em fa tirar endavant.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Saps, estimada amiga de l'ànima? No coneixia aquests versos de la Clementina Arderiu. Malgrat no haver-los llegit mai... és el que he volgut fer sempre i m'ha encantat la utilització del verb maldar. Sempre he maldat fermament per servar l'amistat i Tota jo maldaré (seguiré maldant)... i també és l'empenta més forta que em tira endavant... t'ho puc jurar.

   Elimina
 5. Precios aquest relat carme.Les mirades ho diuen tot.
  Sento a faltar aquesta àmistat,aquest ale invisible que ens fa gran quant veien que la felicitat i l'esperança de la gent no comparteixen amb els demes.

  ResponElimina
 6. A vegades són moments efímers, però quan els sentiments hi són, els moments tenen un gran valor.
  Josep, jo també la sento a faltar ...

  ResponElimina